Forskarresa till Landsarkivet, Härnösand – INSTÄLLD

Inlägget gjort

Tisdag 24/4 -onsdag 25/4 planerar vi en resa till Härnösand. Övernattning sker på vandrarhem i Härnösand. Kostnaden är 510 kr inkl frukost. Lunch och middag betalar var och en också själv. Resan betalar föreningen.
På landsarkivet får man inte se arkiv som är skannade och finns i digitala forskarsalen, alltså inte kyrkoarkiv m.m. Det som hämtas upp från magasinen är sådant som endast finns i pappersformat. Det finns mycket intressant t.ex. bouppteckningar, landsfiskalsarkiv, flottningsföreningar, kronotorp o.s.v.
Man måste veta vad man vill se, så att det blir effektiv forskningstid. Vi bör skicka in en beställning i förväg så att de kan förbereda hämtning. För att se vad som finns går man in på Nationella arkivdatabasen, https://sok.riksarkivet.se/nad, den finns på samma sida som Digitala forskarsalen och omfattar alla arkiv i hela landet. Där ser man vad som är digitaliserat (markerat med en blå dataskärm), resten är pappersarkiv. Man kan skriva olika sökord, t.ex. kronotorp.
Anmälan senast torsdag 19 april till Carina Strömberg tel 063/10 11 14, 070/648 25 17 ordf(at)lsbfvilhelmina.se. Meddela då även vad du vill forska om